Csikcsicsói Keresztény Ifjak

Becze Gizella: Népi est Csíkcsicsóban
A Csíkcsicsói Keresztény Ifjak Életében, eseménydús hónap volt november.
A hónap elején tartott Vers- és mesemondó maraton után, már ott volt az idő, hogy szervezésre kerüljön az Őszi harmat után- népi est című rendezvényünk. A népi estre november 10.-én, szombaton került sor, a helyi kultúrotthonban. Programunk népdal tanulással kezdődött, Lutz Hajnal tanításával, és amelybe a nézőket is bevontuk. A népdal tanulás után kezdődött sokak számára a legizgalmasabb rész, ugyanis aki akart részt vehetett a népdal versenyen is. Nagy örömünkre számos jelentkező akadt a gyerekek, iskolások körében, de még a felnőtt és óvodás korosztályban is voltak olyanok, akik megmutatták tehetségüket. A népdal versenyt öt, a zenéhez értő, és közelálló személy zsűrizte: Lutz Hajnal (népdal énekes), Bencze Etelka (tanítónő), Gombos Csaba (kántor), Kósa- Kovács Levente (népi tánc tanár), Both Béla (zene tanár).

A verseny okozta izgalmakat mindenki levezethette a 20 órától kezdődött táncházban, ahol a csíkcsomortáni Magyarok Nagyasszonya zenekar és tánc csoport biztosította a talp alá valót. Örülünk és köszönjük szépen mindenkinek, aki bekapcsolódott rendezvényünkbe, akár nézőként, résztvevőként, vagy szervezőként. Reméljük, hogy a jövőben is tudunk “falut megmozgató” rendezvényeket szervezni, ezért szeretettel várjuk, fogadjuk ötleteiket, javaslataikat.  Becze Gizella

 

Becze Katalin: Első csíkcsicsói Ének, vers és prózamondó maraton.
„A könyvekben minden benne van. Minden szépet, bölcset, fontos dolgot leírtak valamikor. Lehet valaki annyira arcátlan vagy öntelt, hogy ezt tagadja? De hát ki is akarná tagadni? Az ember azért olvas, hogy éreze az életet, hogy életre keltsen a maga számára olyan dolgokat, amelyeknek létezéséről addig nem tudott. Azoknak a tekervényeknek az agyban mindnek megvan a maga funkciója, némelyik ki sincs használva, minden idegvégződés ingerületre vár. És ez mind benne van a könyvekben. Minden. Az egész őrült világot megtalálod bennük, ha tudod, hol keresd. Az olvasás nem menekülés az életből. Az olvasás az élet. Életet teremt.” Adam Kennedy
Mégis felgyorsult, globalizálódó világunkban egyre kevesebb időt töltünk olvasással. A tévécsatornák, rádióadók és internetes honlapok  által nyújtott, készen tálalt információtömeg kényelmessé tesz bennünket és egyre kevesebb alkalommal vesszük kezünkbe könyveinket, olvassuk polcainkon sorakozó klasszikus és kortárs írók, könyveit. Az olvasás és az irodalom népszerűsítése volt a célja a Csíkcsicsói Önkormányzat, az RMDSZ Helyi Küldöttek Tanácsa, a Csíkcsicsói Keresztény Ifjak Szövetsége, a Kájoni János Általános Iskola, a Páduai Szent Antal Plébánia, az Élő Emlékezet és Csodaszarvas Lovasíjász Egyesületek valamint a helyi fúvószenekar összefogásával 2o12 november 2-án első alkalommal megszervezett ének, próza és versmondó maratonon.
A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényen 16o résztvevő jegyezte be nevét az olvasónaplóba. A reggel 9 órától kezdődő rendezvényen a felolvasást a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal alkalmazottai kezdték, majd őket váltották a Kájoni János Általános Iskola diákjai, akik versekkel mesékkel örvendeztették meg társaikat. Délután és este a felnőtteké volt a főszerep akik többek között Arany János, Wass Albert, Ady Endre kötetekből olvastak fel részleteket. A lelkes helyi résztvevők mellett a felolvasásban szerepet vállalt a Csíki Játékszín két művésze, Márdirosz Ágnes és Bilibok Attila is.
Este hét órától Nagy József plébános úr a Márton Áron év jegyében olvasott fel a részleteket a püspök életéről szóló írásokból, majd ezt a helyi fúvószenekar műsora követte. A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték Kelemen Hunor képviselő jelölt és Tánczos Barna szenátor jelölt urak is. Kelemen Hunor, a véleménye szerint az akár irodalmi Nobel-díjat is érdemlő székely író, Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényéből olvasott fel. A résztvevők lelkesedését mi sem bizonyítja jobban, hogy éjjel egy óráig váltogatták egymást az szebbnél szebb irodalmi művek felolvasásában.
Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek hogy jelenlétével hozzájárult rendezvényünk sikeréhez. Becze Katalin